Április 16-tól szövetségi szinten kivezetik a zárt tereken és a rendezvényeken az általános FFP2-maszkviselési kötelezettséget, ezentúl már csak az élelmiszerboltokban, közösségi közlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és az egészségügyi intézményekben lesz szükséges kötelezően maszkot viselni.

Rendezvények, összejövetelek esetén a jelenlegi 50 fős létszámkorlát helyett húsvéttól már csak az 500 főnél nagyobb rendezvények esetében szükséges járványügyi megbízottat alkalmazni.

Az új szabályozás alapján az éttermekben, szállodákban, szórakozóhelyeken nem kell a vendégeknek védettségünket igazolni. A bejelentések alapján meghosszabbodik a covid-igazolások időtartama is: zöld útlevelek az utolsó teljes immunizálást szolgáló oltástól számítva 365 napig lesznek érvényesek, illetve a felgyógyulás kezdetétől számított fél évig. A frissen elrendelt szabályokat legközelebb július 8-án vizsgálják felül. Továbbra is ajánlják mindenkinek a harmadik oltás felvételét, mert ősszel újabb járványhullám várható. "Ugyanakkor aki háromszor beoltatta magát, az nyugodtan mehet nyaralni“ - hangsúlyozta az osztrák egészségügyi miniszter.